آمپر متر کلمپی در واقع دستگاهی است برای تست تجهیزات الکتریکی که تلفیقی از یک مولتی متر و یک سنسور اندازه گیری جریان است و بخش اصلی آن انبر یا گیره اندازه گیری است. وظیفه اصلی کلمپ آمپرمتر دیجیتال و هدف اصلی ساخت آن اندازه گیری جریان AC است که اینکار به کمک انبر و یا همان کلمپ صورت میگیرد و ویژگی اصلی و کاربردی این دستگاه در همین بخش قرار دارد. دستگاه آمپرمتر کلمپی به کمک اندازه گیری میدان مغناطیسی حاصل از عبور جریان از سیم میتواند به صورت غیر مستقیم و بدون نیاز به اتصال میزان جریان عبوری از سیم را با دقت بالا اندازه گیری کند. اینکار سبب میشود تا دیگر نیازی به قطع سیم و یا ازبین رفتن پوشش عایقی آن نباشد. معمولا کلمپ آمپر متر ها به صورت ترکیبی از آمپر مترکلمپی و یک مولتی متر دیجیتال عرضه میشوند که به کمک کلمپ دستگاه اندازه گیری جریان به صورت غیر تماسی انجام میشود و سایر اندازه گیری ها به کمک پراب متصل به دستگاه صورت میگیرد. آمپرسنج ها از این نظر ساختار های متفاوتی دارند که عموما استفاده از ترانسفورماتور در داخل گیره این دستگاه برای اندازه گیری جریان AC است. آمپر متر کلمپی بر اساس خاصیت القای مغناطیسی برای اندازه گیری جریان AC بدون تماس مورد استفاده قرار می گیرند. هنگامی که جریان الکتریکی ازسیم عبور می کند باعث ایجاد میدان مغناطیسی اطراف سیم میشود. از آنجا که قطبیت جریان متناوب دائما تغییر میکند، این تغییرات موجب نوسانات پویایی در میدان مغناطیسی می شود که متناسب با جریان متناوب عبوری از سیم است. در داخل گیره آمپرمتر کلمپ یک ترانسفورماتور وجود دارد که این ترانسفورماتور نوسانات میدان مغناطیسی را حس می کند و این مقادیر را تبدیل به جریان عبوری از سیم می کند. این نوع اندازه گیری مناسب برای اندازه گیری جریان بسیار بالای AC است.فک آمپر متر های کلمپی از یک هسته معمولا آهنی ساخته شده است که در زمان بسته شدن فک ها تشکیل یک حلقه بسته می دهد و میدان مغناطیسی اطراف سیم حامل جریان که ناشی از جریان الکترون ها در سیم است ، در این حلقه القا شده و بدینوسیله تشخیص می دهند که جریان عبور از سیم چه میزان است.بنابراین رعایت نکات زیر در هنگام استفاده از کلمپ ضروری است.
1-دقت کنید که دو یا چند سیم را در دهانه کلمپ قرار ندهید.زیرا بر اساس میزان جهت و جهت جریان ، بر میدان اطراف سیم مورد نظر شما تاثیر کاهشی و یا افزایشی می گذارند.معمولا کابل های حامل فاز و نول در صورت قرار گرفتن در داخل کلمپ در صورت وجود نداشتن نشتی جریان ، ععدی نزدیک به صفر را نمایش می دهند.2-دقت کنید دهانه کلمپ باز نماند زیرا در صورتی که فک های کلمپ به هم نرسند ، حلقه بسته تشکیل نمی شود و کلمپ جریان کمتری را به شما نشان می دهد.
انواع کلمپ آمپرمتر های AC : 1-آمپر متر های انبری ( معمولی ) : با استفاده ازین نوع کلمپ آمپر متر های می توان جریان های بالا تا حداکثر 2000 آمپر و اندازه گیری جریان کابل هایی با قطر محدود اندازه گیری کرد.محدودیت استفاده از آمپر متر های انبری وجود دارد. زمانی که پراب مورد نظر قطر بالایی دارد و یا کابل به قدری محکم بسته شده است ، که امکان انداختن کلمپ به دور کابل وجود ندارد، دیگر نمی توان از آمپر متر های چنگکی و یا کلمپی استفاده کرد. کلمپ آمپر متر های مختلفی در بازار وجود دارند.بسته به نیاز و شرایط مورد نظر می بایست بهترین مدل را انتخاب کنید.با استفاده از آمپر متر های انبری می توان جریان ، ولتاژ ، مقاومت ، فرکانس ، خازن ، دما و … را اندازه گیری کرد. 2-آمپر متر های فلکسی ( انعطاف پذیر ) : با استفاده از پراب و یا کلمپ فلکسی می توان جریان های بالا تا رنج 3000 ، 4000 آمپر را با دقت بالا اندازه گیری کرد. مزیت بزرگ این نوع کلمپ فلکسی در شرایط اندازه گیری جریان می باشد.زمانی که فضای کافی برای نزدیک شدن به کابل مورد نظر وجود ندارد و یا کابل مورد نظر در پشت چندین کابل دیگر و یا موانع وجود دارد ، با استفاده از کلمپ فلکسی و انعطاف پذیر به راحتی می توان کابل فلکسی جریان را به دور پراب مربوطه انداخت و جریان را در کمترین زمان ممکن اندازه گیری کرد.کار با کلمپ فلکسی بسیار راحت است و نیاز به دانش تخصصی ندارد ، کاربر با رعایت چند اصول می تواند جریان های بالا را با دقت بالا اندازه گیری کند.
ویژگی های یک کلمپ آمپر متر AC : در حال حاضر کلمپ آمپرمترهای موجود در بازار با ویژگی های متنوع تولید میشود که این ویژگی های جانبی باعث شده تا این دستگاه محدوده کاربردی گسترده تری را شامل شود و بتوان به راحتی از آمپرمترهای کلمپی استفاده نمود. در اینجا به برخی از این ویژگی های اختصاصی مربوط به کلمپ آمپر مترهای AC اشاره میکنیم.بهتر است قبل از استفاده از کلمپ آمپر متر ها به طور کامل مشخصات و ویژگی های آن را بررسی و مطالعه کرد تا در حین کار به مشکل بر نخورده و دستگاه نیز آسیب نبیند.
– اندازه گیری True Rms : اولین سوالی که اینجا مطرح میشود اینست که True Rms چیست ؟ از آنجا که جریان در حالت AC به صورت یک موج سینوسی بوده و از آنجا که دامنه موج سینوسی به طور مداوم در طول موج تغییر می کند اندازه گیری جریان میتواند در زمان های مختلف متفاومت باشد. اندازه گیری به صورت ( True Rms root mean square ) به بیان ساده سیگنال جریان AC را به سیگنال معادل DC از لحاظ مقداری تبدیل میکند (مقدار موثر سیگنال AC) که این امر موجب اندازه گیری جریان با دقت بالا و به صورت پایدار میشود. کلمپ های ارزان قیمت از روش میانگین گیری برای اندازه گیری مقدار RMS استفاده میشود که این اندازه گیری برای حالتهایی که سیگنال جریان به صورت موج کاملا سینوسی نباشد دارای خطای اندازه گیری بالایی است. اما در کلمپ های True Rms در یک بازه زمانی ، مقدار لحظه ای را اندازه گیری کرده و آنها را به توان 2 میرساند و سپس مقدار میانگین آن را محاسبه و در نهایت جذر این مقدار میانگین را نمایش میدهد. بنابر این اندازه گیری در این حالت بسیار دقیق بوده اما نیازمند زمان بیشتری برای اندازه گیری است.
دیتا هلد DATA HOLD : کاربرد دیتاهلد زمانیست که کاربر و یا تکنسین فضای کافی برای مشاهده صفحه نمایشگر ندارد.بنا به هر دلیلی ممکن است پراب دستگاه را در مکان های دور از دسترس قرار داده و یا در ارتفاع در حال اندازه گیری است.با فشار دکمه DATA HOLD بر روی دستگاه ( آمپر متر ، مولتی متر و … ) می تواند مقادیر اندازه گیری شده را به مدت چند ثانیه بر روی نمایشگر به صورت ثابت ( Freez ) نگه دارد و در زمان و مکان مناسب به آن داده ها را مشاهده و یا یادداشت برداری کند.همه کلمپ آمپر ها و به طور کلی تجهیزات اندازه گیری این نوع ویژگی را ندارند ، در هنگام خرید دستگاه مورد نظر به این نکته توجه داشته باشید.
اندازه گیری جریان راه اندازی INRUSH CURRENT : داشتن این ویژگی سبب میشود تا بتوان اندازه گیری دقیقی از جریان های بالا که در هنگام راه اندازی موتورها ایجاد میشود را داشت . این جریان بالا در اصطلاح جریان هجومی و یا جریان راه اندازی موتور نامیده میشود.با توجه به تنوع بار (انواع پمپ ها، کمپرسورها، بالابرها، نوارهای نقاله، همزن ها و …) موتورهای القایی و میزان بار آن هادر شروع راه اندازی، همچنین نوع و یا شکل قفس روتور، جریان راه اندازی در این نوع موتورها نسبتاً زیاد و حدود 5 تا 8 برابر جریان نامی آن هاست. بنابراین بررسی روش های راه اندازی از اهمیت ویژه برخوردار می باشد.
اندازه گیری پارامتر های مورد نیاز با کلمپ آمپرمتر AC : با استفاده از آمپر متر کلمپی که در بازار با عناوین مختلفنی از جمله : کلمپ آمپر متر ، مولتیمتر کلمپی،امپرمتر چنگکی،امپر سنج انبری و … می شناسند، می توان پارامتر های مختلفی از جمله جریان AC/DC ، ولتاژ AC/DC ، مقاومت ، خازن ، فرکانس و حتی دما را نیز اندازه گیری کرد.در کناز اندازه گیری پارامتر های اساسی نیز قابلیت های دیگری هم از جمله اندازه گیری مقدار موثر ( TRUE RMS ) ، داشتن DATA HOLD ، اتصال به موبایل و کنترل از راه دور ، اتصال به کامپیوتر ، ضد آب و ضد خاک بودن و … دارند.کلمپ آمپری که توانایی اندازه گیری تمام موارد رو داشته باشد می تواند نیاز های یک مهندس و تکنسین در شرکت های بزرگ صنعتی ، پتروشیمی ها و … را برطرف کند.کامل کار با دستگاه تهیه کنید.
0 دیگاه